Straipsniai

Thursday, November 18, 2010

Paklausūs darbai ateityje (1 dalis)

(straipsnis pritaikytas Vakarų Europos, bei Amerikos rinkai)
Dabartinis nuosmukis sukėlė milžiniškus pokyčius darbo rinkoje. Kai kurios darbo vietos, kurias anksčiau galėjome laikyti saugiomis, šiandieną jau yra ant išnykimo ribos! Šias permainas sukėlė ekonominė krizė,bet taip pat negalime pamiršti ir technologijų tobulėjimo, juk kasdieną galime išvysti kaip rankų darbą keičia robotai bei kompiuterių programos.


Pasak darbo rinkos ekspertų, penki ekonomikos sektoriai, t.y.: sveikatos priežiūros, informacinių technologijų, švietimo ir žiniasklaidos, aplinkosaugos ,bei energetikos ir toliau augs, nepaisant ekonomikos nuosmukio. Taigi, į šiuos sektorius vertėtų atsižvelgti planuojant savo karjerą.

Sveikatos priežiūra
Sveikatos priežiūros sektoriuje jaučiamas žmonių trūkumas (ypač Amerikoje). Darbo rinkos analitikai prognozuoja jog personalo paklausa šiame sektoriuje, didės ne tik ateinančiais metais, bet net ir kelis ateinančius dešimtmečius. Bus reikalingi ne tik gyditojai bet ir jų padėjėjai, kineziterapeutai bei slaugytojos. Vidutinis šių profesijų darbo užmokestis  yra tarp  50000$  ir  60000$ per metus Amerikoje, bei nuo 24000€ iki 60000€ per metus Europoje. Norint gauti slaugytojos pažymėjimą tereikia praeiti specialius slaugytojų kursus (kiekvienoje šalyje ši tvarka skiriasi), o norint dirbit gydytojo padėjėju minimalus išsilaivinimas yra medicinos studijų bakalauras.